Szalency
Użytkownik

|
 |
« : Wrzesień 05, 2008, 18:31:05 » |
|
Mostek przyjaźni Na pięknej ziemi rodzinnej,Śląskiej, wśród kolorowych pól,i zielonych drzew. Wije się mała rzeczka,Psina, ale Cynom,się w okolicy zwie. Która to,od pradawnych czasów, do Odry nie przerwanie płynie. Płynie,i o Morawskiej Krainie i o Śląsku, z szumem drzew piosenkę śpiewa. O mieszkańcach,co tu żyli przed wiekami, i o tych, co nadal tu na tej ziemi pozostali. Śpiewa o rodzicach, co zostali w domach sami , i o tych wszystkich, którzy w świat wyjechali. Śpiewa o mijanych groblach, kładkach, i o mostkach,co po swojej drodze mija. A szczególnie o jednym, wyjątkowym, na którym to się, przyjaźń rozwija. Śpiewa szumem wody, o kilku zapaleńcach, co rodzinną ziemię, w sercach mają. Co na znak przynależności do tej ziemi, Mostek przyjaźni, na Cynie otwierają. Coraz więcej zapaleńców, z bliska i z daleka, na mostku przyjaźni się spotyka. Coraz trwalsze przyjaźnie, w tym miejscu tworzyć się zaczynają. Bo ktokolwiek wejdzie na ten mostek, ziemie tą, i okolice zaraz w sercach mają. Na pięknej ziemi rodzinnej,Sląskiej, wśród kolorowych pól,i zielonych drzew. Wije się mała rzeczka, Psina, ale Cynom się w okolicy zwie. Jest tu zaczarowane takie miejsce, że ktokolwiek tu przyjdzie,zostawi tu swoje serce. A ja,już to miejsce odwiedziłam, i na pamiątkę serce,i wiersz zostawiłam. Wjersz je napisany przez Pani Maria Kostrzewa z Tworkowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PinQwinek
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2008, 18:35:49 » |
|
Słyszałam więcej wierszy Pani Marii ... ^^ Niestety tylko słyszałam, bo nie mam tekstów ...
fajnie by było gdyby Pani Maria wydała jakiś tomik albo coś ... ^^
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mentoseba
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 10:31:18 » |
|
Może jednak jest jakaś strona internetowa zawierająca teksty wierszy Pani Marii?Jeśli tak to prosze o link
|
|
|
|
|
|
;]
|
|
|
|
piotrkubin
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2009, 10:51:01 » |
|
Ja może później, jak będę w domu to wrzucę kilka wierszy (mam nadzieję, że nie złamię żadnych praw autorskich czy coś) niejakiego Óndry Łysohorsky'ego.
Ten Pan tworzył wiersze na przełomie XIX wieku i XX i pisał, UWAGA! W dialekcie laskim! (jakby ktoś nie wiedział, co to takiego, to właśnie jest ten dialekt w jakim porozumiewamy się w Krzynowicach i okolicach).
ja czytając jego jeden wiersz byłem zachwycony, bo pisał 'po naszymu'. Oczywiście wiersze nie dotyczą Krzanowic i okolic, tylko ogólnie tego naszego pogranicza. O może wrzucę wiersz, który jest umieszczony na Wikipedii.
Kaj noród mój? Pisany je mój wérš nocami. Joch był jak pes wyhnany w swět. Joch błudził wečer ulicami a społ jak chachar pod mostami, mój žiwot ňeznoł žodén kwět. Jo zatracény syn Ostrawy pro kořéň mjesta némjéł sém. Kus Polska tam, tu kus Morawy, tu buržuj Čech, tam Polok drawy. Kaj noród mój? Kaj lašsko zém?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mentoseba
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 11:00:31 » |
|
Piękny wiersz.Mam nadzieje,że wrzucisz Jego kilka wierszy oraz kilka twoich wierszy,bo wiem,że też piszesz piękne wiersze.
|
|
|
|
|
|
;]
|
|
|
|
piotrkubin
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2009, 11:30:50 » |
|
Swoich wierszy tu nie wrzucę, zainteresowanych zapraszam na moją stronę prywatną ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SLAZACZKAm
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 25, 2009, 15:05:47 » |
|
Może jednak jest jakaś strona internetowa zawierająca teksty wierszy Pani Marii?Jeśli tak to prosze o link
Niestety , wierszy niema na zadnej stronce , ale polecam Naszą Klase, Na profilu Mara Kostrzewa (Skowronek) mozna poczytac wiersze, które tam daję, pozdrawiam. Maria Kostrzewa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rumcajsboj
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 30, 2010, 14:38:43 » |
|
Mo kiery fotki z tyj imprezy kiero była tydzien tymu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrkubin
|